• Zaprawa nasienna T 75 DS/WS (20g)

  • Producent: SUMIN
  • Kategoria:Chemia ogrodowa » Grzybobójcze
  • Waga:0.1 kg
  • Dostępność: Brak

ZAPRAWA NASIENNA T 75 DS/WS -
Zastosowanie: zaprawianie nasion.
Jest środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w formie proszku do zaprawiania nasion na sucho lub w formie zawiesiny wodnej, przeznaczonym do zwalczania grzybów przenoszonych przez materiał siewny oraz zasiedlających glebę (sprawców powodujących zgorzele siewek).
Zaprawa nasienna T 75 DS/WS (20g)





ZAPRAWA NASIENNA T 75 DS/WS - jest środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w formie proszku do zaprawiania nasion na sucho lub w formie zawiesiny wodnej, przeznaczonym do zwalczania grzybów przenoszonych przez materiał siewny oraz zasiedlających glebę (sprawców powodujących zgorzele siewek). Środek do zaprawiania nasion przeciwko zgorzeli siewek warzyw - kapusty pekińskiej, kapusty białej, pietruszki, szpinaku, pomidora, ogórka, cebuli, papryki, marchwi oraz buraka ćwikłowego.
Zawartość substancji aktywnych: tiuram - disiarczek tetrametylotiuramowy (związek z grupy ditiokarbaminianów) - 75%


ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI

1. ZAPRAWIANIE NA SUCHO.
A) PSZENICA OZIMA
zgorzel siewek
śnieć cuchnąca
śnieć gładka
Zalecana dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion.
B) RZEPAK OZIMY
zgorzel siewek
Zalecana dawka: 400 g zaprawy/100 kg nasion.
C) BURAK CUKROWY
zgorzel siewek
Zalecana dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion.
D) WARZYWA:
 kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidor
zgorzel siewek
zalecana dawka : 4g/1kg nasion
- ogórek
zgorzel siewek
zalecana dawka: 2g/1kg nasion
- cebula, papryka
zgorzel siewek
zalecana dawka 3g/1kg nasion
- marchew, burak ćwikłowy
zgorzel siewek
zalecana dawka : 5g/1kg nasion
2. ZAPRAWIANIE NA MOKRO.
Zastosowanie zaprawy w postaci zawiesiny wodnej jest bezpieczniejsze, umożliwia bezpyłowe
wykonanie zabiegu.
A) PSZENICA OZIMA
zgorzel siewek
śnieć cuchnąca
śnieć gładka
Zalecana dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 800 ml wody
B) BURAK CUKROWY
zgorzel siewek
Zalecana dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 5000 ml wody.
III OKRES KARENCJI
okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji
NIE DOTYCZY.
IV OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ, LUDZI I ZWIERZĄT
okres zapobiegający zatruciu
NIE DOTYCZY.
V TECHNIKA ZAPRAWIANIA
A. Zaprawianie na sucho.
Zabieg wykonać w zaprawiarkach porcjowych napędzanych mechanicznie lub ręcznie, względnie
w zaprawiarce Granogard. Do zaprawiarki porcjowej wsypać odważoną ilość nasion, następnie
odważoną ilość zaprawy. Zaprawiać przez 5-10 minut do uzyskania jednolitego zabarwienia nasion
(prędkość obrotów zaprawiarki około 30 obrotów na minutę).
B. Zaprawianie na mokro.
Zawiesinę sporządzić w osobnym naczyniu.
Naczynie napełnić najpierw zalecaną ilością wody, następnie dodać odpowiednią ilość Zaprawy
Nasiennej T 75 DS/WS nie mieszając, aż do opadnięcia środka na dno. Dopiero wówczas zawiesinę
dobrze wymieszać i wlać do zbiornika zaprawiarki włączając automatyczne mieszadło. Zaprawianie
przeprowadzić w zaprawiarkach mechanicznych typu: AZET, AZET-SUPER, GRANOGARD,
GUSTAFSON, ZAP-4,8, NIKLAS lub porcjowych typu REDŁO AL 50 - zgodnie z instrukcją
obsługi danej zaprawiarki.